Vuoden Viinit 2019 –kilpailun voittaja on Piedemonte Cuatro Tierras

Tämän vuoden voittajaksi Vuoden Viinit –kilpailussa on noussut espanjalainen punaviini Piedemonte Cuatro Tierras. DO Navarran alueelta tuleva viini on vuosikertaa 2015, ja sen hinta Alkossa on 10,98 euroa. Kilpailuun osallistui tänä vuonna kaikkiaan noin 940 viiniä, jotka kilpailivat 27 sarjassa.

Vuoden Viinit -kilpailun tarkoituksena on edistää viinien tuntemusta kuluttajien keskuudessa sekä edesauttaa viinikulttuurin leviämistä maassamme. Tämän periaatteen mukaisesti kilpailun voittaja ei ole eniten pisteitä saanut viini, vaan se, joka tuomareilta saamansa sijalukusumman perusteella erottuu selvimmin muiden sarjojen voittajista. Tämä antaa myös edullisemmille viineille mahdollisuuden pärjätä huippuviinejä vastaan, omalla tyylillään ja omassa hintaluokassaan. Näin kävi tänäkin vuonna: voittaja eli platinamitalin saaja edustaa edullista, alle 13 euron eurooppalaisten punaviinien sarjaa.

Jokaisessa kilpailusarjassa kolmen kärki palkitaan mitalein, lisäksi jaetaan muutamia kunniamainintoja. Sarjojen voittajista valitaan vielä erikseen Vuoden Punaviini, Vuoden Valkoviini ja Vuoden Kuohuviini, joka voi olla myös samppanja. Vuoden Valkoviiniksi nousi italialainen Dal Cero Vigneto Runcata 2015, joka on hinnaltaan 24,99 euroa. Vuoden Kuohuviini puolestaan on tällä kertaa aito samppanja, Besserat de Bellefon Cuvée des Moines Millésime Champagne Brut 2008. Roseesarjoja kilpailussa on vain yksi, joten sen voittaja Mud House Sauvignon Blanc Rosé 2017 saa automaattisesti Vuoden Roseeviini 2019 –tittelin.

Kilpailun takeena kokenut ja taitava tuomaristo

Kilpailun tuomariston muodostaa yli 20 henkilön ryhmä erittäin kokeneita maistajia. Raadissa on kerrallaan 12-14 tuomaria, joiden on kyettävä analysoimaan ja pisteyttämään viinit täysin sokkona, vain sarja on tiedossa. Yhden päivän aikana arvioidaan sarjoista riippuen noin 100 viiniä.

Tänä vuonna Vuoden Viinit –kilpailun ohessa järjestettiin kaikille viiniharrastajille avoimet sokkomaistamisen suomenmestaruuskilpailut. Kärkeen ylsi lopulta neljä Vuoden Viinit –kilpailussa mukana ollutta tuomaria, jotka jatkavat sokkomaistamisen EM-kilpailuihin Belgiaan huhtikuun lopulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *