Kilpailun säännöt

Kilpailun säännöt

• viinien raaka-aineena tulee olla viinirypäle (Vitis vinifera -lajike tai vastaava) eikä viini saa olla maustettu tai sekoitettu muilla kuin pelkästään rypäleestä saatavilla tuotteilla.
• marjaviinisarjoissa marjaviinien täytyy olla Suomessa ja suomalaisista raaka-aineista tehtyjä
• laatikkoviinit, tetrat, tälkit tmv kuluttajapakkaukset on ilmoitettava laatikkoviinisarjaan. Viini voi osallistua pullona myös normaalisarjaan ja lajikesarjaan.
• siirrämme viinin toiseen sarjaan, jos viini on ilmoitettu sarjaan sääntöjen vastaisesti tai alkuperäinen sarja ei toteudu
• viinin hintasarjan määrää sen vähittäismyyntihinta Alkossa. Pelkästään ravintolamyynnissä olevien viinien hinta on hinta, jolla viiniä myytäisiin Alkossa. Hinta lasketaan Alkon hintakaavan mukaan.

Kilpailu ja arvostelu

Kilpailun tuomariston jäsenet ovat Vuoden Viinit kilpailu ry:n ja viiniseurojen viinintuntijoita, sommeliereita sekä riippumattomia viinialan ammattilaisia. Tuomaristoon kutsutaan puheenjohtajan ja sihteerin lisäksi 12 – 16 jäsentä.

Viinit arvostellaan sokkona Haaga-Helia ammattikorkeakoulun viiniluokassa. Tuomaristolle ilmoitetaan etukäteen ainoastaan maistettava sarja. Jokainen tuomari arvostelee ja pisteyttää viinit itsenäisesti.

Viinien tasa-arvoisen kohtelun varmistamiseksi isot sarjat jaetaan kahteen ryhmään, jotka ensin maistetaan toisistaan riippumatta, jonka jälkeen molempien ryhmien parhaat maistetaan yhdessä toistamiseen. Jälkimmäiseen maisteluun valitaan noin viidennes koko sarjan viineistä.

Viinit pisteytetään 100-pisteen asteikon mukaisesti. Kun koko sarja on pisteytetty, määritetään jokaisen viinin sijaluku jokaisella tuomarilla tämän antamien pisteiden perusteella. Pienin sijalukusumma voittaa sarjassaan kultamitalin, seuraava hopeamitalin jne. Jos sarjan kolmen parhaiten sijoittuneen viinin joukossa on samoja sijalukusummia, niin jaetaan useita samoja mitaleita.

Kilpailun seuraaminen paikan päällä on mahdollista ja toivottavaa. Etukäteisilmoitus on välttämätön, koska Haaga-Helian ulko-ovet ovat viikonloppuisin kiinni.

Vuoden Viini 2023 ja kategorioiden voittajat julkaistaan Vuoden Viinit kilpailu ry:n kotisivuilla arvostelujen päätyttyä arviolta huhtikuussa 2023.  Viranomaisten esim koronatilanteen takia antamat kokoontumisrajoitukset tai kilpailutilojen käytön estävät määräykset voivat vaikuttaa aikatauluun. Alkusarjojen tuloksia julkaistaan kilpailun rytmin mukaan jo kisan aikana.

Vuoden Viini 2023 valintaperuste

Vuoden punaviiniksi 2023 valitaan se sarjansa voittanut punaviini, joka saamansa sijalukusumman perusteella erottuu selvimmin muiden punaviinisarjojen voittajista.

Vuoden valkoviiniksi 2023 valitaan se sarjansa voittanut valkoviini, joka saamansa sijalukusumman perusteella erottuu selvimmin muiden valkoviinisarjojen voittajista.

Vuoden kuohuviiniksi 2023 valitaan se sarjansa voittanut kuohuviini, joka saamansa sijalukusumman perusteella erottuu selvimmin muiden kuohuviinisarjojen voittajista.

Vuoden roseviiniksi 2023 valitaan se sarjansa voittanut roseviini, joka saamansa sijalukusumman perusteella erottuu selvimmin muiden roseviinisarjojen voittajista.

Vuoden viiniksi 2023 valitaan se vuoden punaviini, valkoviini, kuohuviini tai roseviini, joka saamansa sijalukusumman perusteella erottuu selvimmin muiden sarjojen voittajista.

Vuoden marjaviiniksi 2023 valitaan se marjaviinisarjojen voittaja joka saamansa sijalukusumman perusteella erottuu selvimmin muiden sarjojen voittajista.

Tuomariston päätöksistä ei voi valittaa.

Palkitseminen

Vuoden viini 2023 palkitaan ”Vuoden Viini” diplomilla ja viinityyppien voittajat Vuoden punaviini, valkoviini, roseviini tai kuohuviini diplomilla.

Vuoden marjaviini 2023 palkitaan ”Vuoden Marjaviini” diplomilla.

Sarjojen voittajaviinit palkitaan kultaisella diplomilla ja seuraavat hopea- ja pronssidiplomilla.

Lisäksi voidaan myöntää kunniamainintadiplomeja hyvin menestyneille, mutta mitalien ulkopuolelle jääneille viineille.