Kilpailukutsu 2017

KUTSU Vuoden Viinit 2017 kilpailuun

Vuoden Viinit kilpailu ry:llä on kunnia kutsua Suomen viiniedustajat maamme vanhimpaan, jo 20. kertaa järjestettävään Vuoden Viinit -kilpailuun. Edelliseen kilpailuun osallistui 33 viiniedustajaa yhteensä 629 viinillä.

Aiempien vuosien kilpailutulokset löytyvät kotisivuiltamme www.vuodenviinit.fi

Kilpailun tavoitteena on

 • edistää viinien tuntemusta kuluttajien keskuudessa sekä
 • edistää viinikulttuurin leviämistä Suomessa.

Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa toimivat viiniagentit ja viinien maahantuojat edustamillaan viineillä.

Kilpailun tarkoituksena on valita kilpailuun osallistuvien viinien joukosta hinta-laatusuhteeltaan parhaat Suomessa kilpailuajankohtana saatavilla olevat viinit.

Kilpailu on avoin kaikille Suomessa toimivien viiniedustajien Suomessa saatavilla oleville viineille.

Helsingissä 02.11.2016 Vuoden Viinit kilpailu ry:n puolesta

Erkki Piitulainen
puheenjohtaja
040 7607846
erkki.piitulainen@gmail.com
Tuula Nygren
sihteeri
040 5135194
tuunyg@gmail.com


Säännöt

Vuoden 2017 kilpailusarjat

Sarjan numero Sarjan nimi Hinta €
1 Punaviinit, Eurooppa* alle 11 €
2 Punaviinit, Eurooppa* 11-17 €
3 Punaviinit, Eurooppa* yli 17 €
4 Punaviinit, Uusi Maailma alle 11 €
5 Punaviinit, Uusi Maailma 11-17 €
6 Punaviinit, Uusi Maailma yli 17 €
7 Valkoviinit, Eurooppa* alle 11 €
8 Valkoviinit, Eurooppa* 11 € tai yli
9 Valkoviinit, Uusi Maailma alle 11 €
10 Valkoviinit, Uusi Maailma 11 € tai yli
11 Punaviinit, laatikkoviini
12 Valkoviinit, laatikkoviini
13 Luomu punaviinit**  alle 11 €
14 Luomu punaviinit**  11 € tai yli
15 Luomu valkoviinit**  alle 11 €
16 Luomu valkoviinit**  11 € tai yli
17 Roseeviinit ml Rosee laatikkoviinit
18 Kuohuviinit alle 13 €
19 Kuohuviinit 13 € tai yli
20 Samppanjat

*) Euroopan valtiot: Kts tarvittaessa netistä esim Wikipediasta

**) Luomuviiniksi luokitellaan viini, joka Alkon luokituksen mukaan myytäisiin luomuviininä: ”Luomualkoholijuomat valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä raaka-aineista EU:n luomuasetuksen sallimilla tavoilla. Alkossa myytävät luomutuotteet ovat paikallisten luomujärjestöjen ja viranomaisten sertifioimia.”

Jos luomuviinisarjaan ilmoitetaan alle 8 viiniä, nämä viinit siirretään omaan normaalisarjaansa.

Tarkennuksia

 • viinien raaka-aineena tulee olla viinirypäle (Vitis vinifera -lajike tai vastaava) eikä viini saa olla maustettu tai sekoitettu muilla kuin pelkästään rypäleestä saatavilla tuotteilla
 • viinien tulee olla kuluttajien saatavissa Suomessa joko Alkossa tai anniskelupaikoissa
 • viinien tulee olla varastoituna Suomessa
 • viiniedustaja voi osallistua kuhunkin sarjaan korkeintaan kahdellatoista (12) viinillä
 • viini voi osallistua vain yhteen kilpailusarjaan. Poikkeuksena ovat laatikkoviinisarjat, joihin voi osallistua sama viini, joka on ilmoitettu myös valko-/punaviinisarjoihin
 • viiniedustaja voi päättää, ilmoitetaanko luomuviini luomuviinisarjaan vai normaalisarjaan
 • sarjaa ei järjestetä, jos siihen on ilmoitettu alle kahdeksan (8) viiniä
 • siirrämme viinin toiseen sarjaan jos viiniedustajan ilmoittamaan sarjaan ei tule riittävästi viinejä, tai jos se on ilmoitettu sarjaan sääntöjen vastaisesti
 • viinin kilpailusarjan määrää sen pienimmän ulosmyyntierän pullohinta Suomessa laskettuna 0,75 litran kokoon. Mikäli viini on saatavissa Alkossa, on Alkon vähittäismyyntihinta se hinta, millä viini osallistuu kilpailuun.
 • viinin hintana käytetään 2.2.2017 hintaa
 • jos viini on osallistunut aiempiin Vuoden Viinit –kilpailuihin tietyillä vuosikerroilla, näitä vuosikertoja ei voi ilmoittaa uudelleen kilpailuun

Kilpailu ja arvostelu

Osallistujien tulee toimittaa kilpailuun kolme pulloa (à 75 cl tai vastaava määrä) jokaista kilpailuun ilmoitettua viiniä mahdollisten korkki- tai muiden vikojen varalta.

Kilpailuun voi osallistua pienemmällä pullomäärällä ainoastaan kilpailun järjestäjien luvalla. Laatikkoviinejä riittää yksi laatikko.

Jos kaikki toimitetut pullot osoittautuvat viallisiksi, viini putoaa pois kilpailusta. Viallisten viinien osuus on ollut joka vuosi yli 5 % avatuista pulloista.

Kilpailun tuomariston jäsenet ovat Vuoden Viinit kilpailu ry:n ja viiniseurojen jäseniä sekä viinialan ammattilaisia. Tuomaristoon kutsutaan puheenjohtajan ja sihteerin lisäksi 14 – 16 jäsentä. Viiniagenttien palveluksessa olevat henkilöt eivät saa osallistua viinien arviointiin.

Viinit arvostellaan sokkona Haaga-Helia ammattikorkeakoulun viiniluokassa. Tuomaristolle ilmoitetaan etukäteen ainoastaan maistettava sarja. Jokainen tuomari arvostelee ja pisteyttää viinit itsenäisesti.

Viinit pisteytetään kansainvälisen 100-pisteen asteikon mukaisesti. Kun koko sarja on pisteytetty, määritetään jokaisen viinin sijaluku jokaisella tuomarilla tämän antamien pisteiden perusteella. Pienin sijalukusumma voittaa sarjassaan kultamitalin, seuraava hopeamitalin jne. Jos sarjan kolmen parhaiten sijoittuneen viinin joukossa on samoja sijalukusummia, niin jaetaan useita samoja mitaleita.

Kilpailun seuraaminen paikan päällä on mahdollista ja toivottavaa. Etukäteisilmoitus on välttämätön, koska Haaga-Helian ulko-ovet ovat viikonloppuisin kiinni.

Vuoden Viini 2017 valintaperuste

Vuoden punaviiniksi 2017 valitaan sarjansa voittanut punaviini, joka saamansa sijalukusumman perusteella erottuu selvimmin muiden punaviinisarjojen voittajista.

Vuoden valkoviiniksi 2017 valitaan sarjansa voittanut valkoviini, joka saamansa sijalukusumman perusteella erottuu selvimmin muiden valkoviinisarjojen voittajista.

Vuoden kuohuviiniksi 2017 valitaan sarjansa voittanut kuohuviini, joka saamansa sijalukusumman perusteella erottuu selvimmin muiden kuohuviinisarjojen voittajista.

Vuoden viiniksi 2017 valitaan se vuoden punaviini, valkoviini, kuohuviini tai roseviini, joka saamansa sijalukusumman perusteella erottuu selvimmin muiden punaviinisarjojen voittajista.

Tuomariston päätöksistä ei voi valittaa.

Palkitseminen

Vuoden viini 2016 palkitaan platinadiplomilla ja viinityyppien voittajat Vuoden punaviini, valkoviini tai kuohuviini diplomilla.

Sarjojen voittajaviinit palkitaan kultaisella diplomilla ja seuraavat hopea- ja pronssidiplomilla. Lisäksi voidaan myöntää kunniamainintadiplomeja hyvin menestyneille viineille ja huomionosoituksia persoonallisille ja mielenkiintoisille viineille.

Sarjojen tulokset julkaistaan Vuoden Viinit kilpailu ry:n kotisivuilla kilpailun aikana noin kahden viikon viiveellä sarjan arvostelun jälkeen. Vuoden punaviini, valkoviini ja kuohuviini julkaistaan yhdistyksen kotisivuilla arvostelujen päätyttyä maaliskuun alussa 2017. Vuoden viini 2017 julkaistaan Vuoden Viinit kilpailu ry:n 20-vuotis juhlagaalassa maalis-huhtikuussa 2017. Tilaisuuteen kutsutaan yhdistyksen jäsenet, kilpailun osanottajat sekä median edustajia.

Osanotto

Täytä ja lähetä ilmoittautumislomake kotisivuillamme www.vuodenviinit.fi ja maksa osallistumismaksu.

Ilmoittaudu niin ajoissa, että ehdit päivittää viiniesi tiedot kotisivuillamme perjantaihin 16.12.2016 mennessä.

Kun ilmoittautumisesi saapuu kilpailun järjestäjälle, saat sähköpostitse ohjeet ja tunnukset viinien ilmoittamiseksi netissä. Kukin viiniedustaja saa yhdet tunnukset, joita käyttäen se voi muuttaa/lisätä/poistaa omia viinejään aina 8.1.2017 saakka. Tämän jälkeen tapahtuvat muutokset tekee kilpailun järjestäjä.

Ilmoittautuminen kirjataan, kun osanottomaksu, 45 euroa / viini, on saapunut Vuoden Viinit kilpailu ry:n tilille:

 IBAN FI07 1243 5000 2169 07, BIC NDEAFIHH

Jälki-ilmoittautuminen on mahdollista 7.1.2017 saakka hintaan 60 euroa/ viini.

Kilpailuun osallistuvat viinit tulee toimittaa keskiviikkona 11. tai torstaina 12. tammikuuta 2017 klo 1300 – 1700 välisenä aikana Hotelli Haagaan os. Nuijamiestentie 10. Viinien vastaanotto on hotellin autohallissa.

Noudamme erikseen sovittaessa kilpailuun ilmoitetut viinit viiniedustajien toimitiloista pääkaupunkiseudulla ennen 10.1.2017. Muista toimitusajoista ja jälkitoimituksista on sovittava järjestäjien kanssa.

Tukeminen ja yhteistyökumppanit

Haaga-Helia Instituutti tukee kilpailua.

Vuoden Viinit kilpailu ry voi hankkia myös muita yhteistyökumppaneita tai tukijoita. Nämä eivät kuitenkaan saa olla viiniagentteja tai viinien maahantuojia. Mikäli joku yritys haluaa tukea kilpailuja, on se sallittua erikseen määriteltävin ehdoin.

Osallistuvien viinien esiintyminen viinilistoilla tai mainoksissa on sallittua.

Tervetuloa mukaan tähän Suomessa ainutlaatuiseen viinikilpailuun!